Город

Городні хитрощі для швидкого отримання багатого врожаю кабачків

Кабачки – дуже цінний низькокалорійний продукт, який вживають у багатьох страв, від салатів до смачних домашніх овочевих консервів. Зазвичай перші кабачки починають збирати з грядок з середини літа, але ж так хочеться якомога раніше порадувати себе цим чудовим овочем. Розповімо про декілька способи прискорити дозрівання і збільшити обсяги врожаю.

Вибираємо відповідний сорт

Правильний вибір сорту може значно прискорити термін дозрівання плодів. Особливо це важливо для регіонів з менш сприятливими погодними умовами:

  • сорти Белогор або Іскандер починають плодоношення через 45 днів після посіву, що дозволяє використовувати їх в північних районах;
  • Цукеша, Білий лебідь визрівають трохи довше, до 50 днів, але володіють високою стійкістю до низьких температур, утворюють зав’язі і плоди при самому несприятливому кліматі.

Щоб отримувати врожай з початку до кінця літа, досвідчені дачники часто висаджують особливим способом кілька кущів ранніх сортів і отримують з них кабачки вже з середини червня, а далі збирають урожай і з інших посадок. Найбільш підходять для такого способу різновиди сортів цукіні, володіють ніжною м’якоттю і тонкою шкіркою. Така особливість дозволяє, не очищаючи, використовувати плоди для приготування свіжих літніх салатів та інших страв.

Як виростити:

  • Посів насіння починають у квітні таким чином, щоб до кінця травня отримати рослини з 3-5 листям.
  • Перед посівом насіння необхідно обробити розчином марганцівки або будь-яким биофунгицидом, наприклад «Фитоспорином» – це запобіжить захворювання майбутніх рослин.
  • Оброблений посадковий матеріал укладають у вологу марлю для пророщування.
  • Після появи невеликих корінців насіння поміщають в окремі невеликі ємності з родючим грунтом і забезпечують тепло і хороше освітлення.
  • Розсаду періодично поливають і підсипають землю.
  • Для висадки розсади бочку без дна або іншу підходящу ємність об’ємом близько 200 л встановлюють у добре освітленому місці. Ємність наповнюють сумішшю торфу з сухим листям та іншими органічними залишками, а зверху засипають товстим шаром родючої землі.
  • В кожну бочку висаджують 1-2 куща розсади.
  • Для захисту від заморозків закріплюють на бочці дуги і натягують укривний матеріал або плівку.

Стежимо за правильним запиленням

Як і для інших культур, для кабачків запилення – це важлива умова для формування зав’язі і плодів. Щоб допомогти рослинам сформувати максимальна кількість зав’язі і плодів, можна застосовувати наступні способи:

  • Для природного запилення комахами у розпал цвітіння кущі обприскують злегка підсолодженої медом або цукром водою. Це приваблює комах-запилювачів і в кілька разів збільшує врожайність.
  • У кабачків плодоносять тільки жіночі квітки, а чоловічі потрібні для запилення. Якщо на кущах утворюється багато пустоцветов без зав’язей або волога погода перешкоджає вильоту комах-запилювачів, то можна обпилити жіночі квітки вручну. Для цього з чоловічих квітів акуратно видаляють пелюстки і прикладають тичинки до пестику жіночої квітки. Одного чоловічої квітки при цьому вистачить на два жіночих.
  • Для раннього врожаю краще підійдуть самозапильних сорти, такі як Маркіза або Гольда. Ручне запилення або запилення комахами у цьому випадку не буде потрібно.

Не забуваємо про полив і харчування

Для нормального розвитку і плодоношення потрібно стежити за помірним рівнем вологості ґрунту з появи перших сходів. Полив проводять регулярно і тільки теплою водою, щоб не провокувати появу великої кількості пустоцветов. У спекотну погоду кабачки поливають щодня.

Для підгодівлі кабачків застосовують:

  • Азотні добрива, наприклад нітроамофоску або трав’яний настій.
  • Розчин золи. Для поливу 5 кущів додають 250 г золи у відро відстояної води, процедуру повторюють кожні 2 тижні. Такий простий склад покращує утворення зав’язей.
  • Якщо немає золи, то можна застосувати фосфорно-калійні суміші добрив.

Як бачите, отримати ранній рясний урожай кабачків не складе труднощів навіть для початківців городників, якщо використовувати наші рекомендації. Спробуйте і будьте впевнені, результат вас не розчарує.