Кулінарія

Салат з помідорів на зиму для тих, хто стежить за фігурою. Без цукру, оцту та олії. Майже, як влітку

Цей салат, заготовлений на зиму, є моїм фаворитом ось уже років 20. Взимку його зручно брати на роботу на обід. Влітку-то немає проблеми: легко зробити салатик з свіжих огірків-помідорів. А ось взимку складніше! А в цьому салаті немає ні цукру, ні оцту, ні масла. Він дуже низькокалорійний, і в той же час – дуже смачний. До того ж, я знаю, що в складі, на відміну від подібних покупних закусок і салатів.

А приготувати його дуже просто. По суті – це самий звичайний салат з помідорів, закатанний в банки. Зберігається салат чудово. Може стояти не тільки в підполі або холодильнику, але і просто в прохолодному темному приміщенні. А в підполі може зберігатися кілька років.

Помідори краще брати смачні і м’ясисті, стиглі, але ще не занадто м’які.

Шкірку з помідорів я знімаю. Але відразу хочу сказати, що це – чисто мій каприз. Терпіти не можу в заготовках відійшла томатну шкірку. Але, якщо вас вона не напружує, то знімати її зовсім не обов’язково: на готуванні або зберіганні салату це ніяк не позначиться. І все-таки, взимку я завжди хвалю себе, що виконала цю роботу.

Нам буде потрібно на 4 півлітрові банки:

Помідори 2,5 кг

Цибуля 1шт

Часник 3-4 зубчики(не великих)

Сіль за смаком.

Приготування:

У помідор вирізаємо плодоніжки і ставимо їх надрізами вгору в чашки або тазички.

Заливаємо помідори окропом з чайника. І залишаємо хвилин на п’ять.

Тим часом чистимо цибулину і часник. Нарізаємо максимально дрібно, наскільки зможемо. Часник теж саме нарізаємо. Видавлювати через прес я б не рекомендувала: соус в банках потім злегка каламутніє.

З помідор зливаємо воду і знімаємо шкірку. Вона відходить дуже легко.

Нарізаємо помідори довільними шматочками, але не дрібно – щоб взимку ці шматочки все ж відчувалися в салаті.

До порізаним помідорів додаємо цибулю і часник. Посипаємо пучкою солі.

А тепер пробуємо салат і додаємо солі стільки, щоб вам було смачно. Тут орієнтуємось виключно на свій смак. Розмішуємо салат.

Розкладаємо його по чистим банкам. Якщо хочеться взимку отримати салат погустіше, тоді намагаємося відловлювати шматочки помідорів і набивати в банки саме їх. Мені дуже подобається сам соус сік від салату, і я розкладаю рівномірно: і сік і шматочки.

Банки накриваємо кришками і ставимо стерилізувати. У каструлю наливаємо холодну воду. Банки нагріваються разом з нею.

Чекаємо бурхливого кипіння. З моменту закипання стерилізуємо 4-5 хвилин. Довше не потрібно. Швидко закочує банки.