Город

Теплі грядки — секрет успішного вирощування огірків

Добрий день, мій читач. Огірки – культура, яка вирощується в кожному городі. Тепла грядка допоможе отримати ранній і якісний урожай цієї культури. При її спорудженні дотримуються певних правил.

Загальні рекомендації

Місце під грядку з огірками вибирають на добре освітленій ділянці, захищеному від холодних вітрів і протягів. Інакше плоди будуть дрібними.

Грунт повинен володіти хорошою повітро – і влагопроніцаємостью, бути пухким.

Містити наступні компоненти:

  • дерен;
  • пісок;
  • золу;
  • перегній;
  • гній;
  • пташиний послід;
  • торф.

Щоб за культурою було зручно доглядати, грядку роблять розмірами:

  1. Ширина: 110 см. Оптимальний розмір, щоб посадити два ряди рослин в шаховому порядку. Так буде зручно рихлити грунт, прополювати бур’яни і вносити добрива. Кожного куща достатньо світла. Посадки не загущувальну, а значить, знижується ризик грибкових захворювань.
  2. Довжина довільна.
  3. Висота: не менш 15 див Таке піднесення скоротить кількість бур’янів.

Огорожа

Огорожа грядки має відразу кілька переваг:

  • менше бур’янів;
  • грядки дренуються і не обсипаються;
  • вода не застоюється;
  • конструкція утримує шар мульчі.

Виготовляють бортики самостійно з підручних матеріалів:

  • шифер;
  • метал;
  • дошки.

Підготовка піднятою грядки

Огірки найкраще дають урожай на піднесеній грядці. Її називають теплою, оскільки земля в таких конструкціях прогрівається швидше за рахунок процесів розкладу органічних складових. Культура починає плодоносити на 14 днів раніше.

Грядку починають готувати восени:

  1. Знімають верхній шар землі.
  2. Дно дренують зрізаними гілками плодових дерев. Підійдуть тільки здорові пагони, без ознак захворювання або поразки комахами. Деревина поступово перегниває, збагачуючи кореневу систему поживними речовинами.
  3. Далі розміщують опале листя, бур’янисту траву, перепревшую бадилля. Беруть тільки від здорових рослин.
  4. Потім шар до 10 см з коров’ячого гною, курячого посліду, компосту або деревної золи. Добрива перемішують з грунтом.

У такому вигляді конструкцію залишають на зиму. Навесні, перед посадкою огірків, ділянка ретельно проливають водою. Рослини висаджують, як тільки грунт прогріється до 15 С.

Правила посадки

При посадці розсади формують два ряди, розташовуючи рослини в шаховому порядку. Між саджанцями витримують відстань не менше 25 див.

Глибина посадкового гнізда – 3 див.

Подальший догляд

Догляд за огірками на теплих грядках практично такий же, як і в теплиці або відкритому грунті:

  • своєчасний полив теплою, м’якою водою;
  • розпушування і прополка бур’янів;
  • мульчування соломою, тирсою або торфом;
  • профілактична обробка від хвороб і шкідників;
  • підв’язування до опори.

Відрізняється схема поливу. Досвідчені садівники рекомендують проводити їх щодня. Оскільки температура грунту підвищена через розкладання гною і деревного дренажу, грунт швидше просихає. Без достатньої кількості вологи цей процес зупиниться.

Під час поливу стежать за тим, щоб краплі води не потрапляли на листя.

З-за достатньої кількості поживних речовин, закладених в конструкцію, додатково рослини не підживлюють.

Тільки при тривалій похмурій погоді рекомендують внести невелика кількість сечовини.

Батоги огірків поступово відростають і потребують додаткової опори. Їх підв’язують м’якою мотузкою до переносним шпалер. Намагаючись не пошкодити крихкий стебло.

Плодоносити огірки на теплій грядці починають на 14 днів раніше, ніж на звичайній.

Переваги і недоліки методу

Конструкція придатна для експлуатації на протязі 5 років. Однак огірки на ній садять тільки два сезони поспіль. Потім використовують під інші культури.

Теплі грядки володіють достоїнствами:

  • з їх допомогою можна утилізувати побутові відходи;
  • ґрунт швидше прогрівається, а значить огірки висаджують раніше;
  • культура менше уражується різними захворюваннями і шкідниками;
  • завдяки особливостям конструкції, за посадками легко доглядати.

З недоліків відзначають, що монтаж вимагає певних витрат сил і засобів.

На теплій грядці отримати багатий врожай з високими смаковими характеристиками може навіть новачок. Головне, дотримуватися певних правил щодо збору конструкції і догляду за рослинами.