Вирощування баклажана від посіву до врожаю
Баклажан давно став улюбленим овочем в наших городах. Він полюбився за смак і велика кількість корисних речовин. Солі калію, фосфору і заліза, що містяться в баклажанах, роблять їх хорошим профілактичним і лікувально-дієтичним засобом проти атеросклерозу, а тому корисні людям, страждаючим серцево-судинними захворюваннями і набряками. До того ж вони володіють низькою калорійністю, позбавляють тканини тіла від надлишкової рідини.
Підготовка грядки
Агротехніка «синього» овоча схожа з агротехнікою перцю. Для його вирощування підбирають добре прогрівається ділянку, на якій раніше росли баштанні або бобові культури, капустяні, морква або цибулю. Ділянка під баклажани перекопують з осені, по можливості краще зробити під них теплу грядку. Для грядки викопується траншея шириною 60-70 см, глибиною 2 багнета лопати, яка заповнюється різними рослинними залишками, пересипаними землею. Зверху роблять родючий ґрунт з додаванням перепрілого гною або компосту.
Посів насіння
На розсаду баклажани висівають зазвичай в третій декаді лютого або на початку березня. Землю під розсаду краще готувати з осені (2 частини листового перегною і 1 частина землі). Насіння баклажанів можна пророщувати перед посівом, загорнувши у вологу тканину, помістити в поліетиленовий пакет в тепле місце.
Коли насіння проклюнуться, їх висівають у горщики, засинаючи вологою, але сипучої землею, закривають плівкою і ставлять у тепле місце. Коли з’являться петельки сходів плівку знімають, шухлядки з сіянцями ставлять на світле місце.
Догляд за розсадою
Після появи сходів температуру знижують, але баклажан – культура теплолюбна, і сильне зниження температури (нижче +18°С) повітря негативно позначається на сіянцях, вночі бажано знижувати температуру до + 14. На якості розсади позитивно впливає укорочення дня до 12 годин. Сіянці потрібно регулярно поливати, намагаючись завжди підтримувати грунт у вологому стані. Оптимальна температура для росту розсади 20-22°С. З настанням тепла розсаду виносять на закриту лоджію, де вона загартовується.
Висадка розсади
Розсаду висаджують у теплицю в початку – середині травня. Перед висадкою вона повинна бути висотою 12-15 см і мати 5-7 листочків. Зазвичай висаджують баклажани в два ряди. Відстань між рядами 60-70 см, між рослинами 25-30 див. підготовлені лунки наливають приблизно 2 літри води і поміщають в них розсаду, землю щільно обжимають. Розсада не хворіє, добре приживається, так як кожна рослина знаходиться в окремій ємності, і коренева система при пересадці не порушується.
Догляд за рослинами
Надалі догляд за рослинами полягає в систематичному поливі, розпушуванні, підживленні. Баклажан дуже вимогливий до вологості грунту. При пересиханні він скидає бутони, погіршується якість плодів. Після кожного поливу – розпушування, потім мульчування. Баклажан краще росте при помірній вологості повітря, тому теплицю слід постійно провітрювати. Мульчування не дає проростати бур’янам, зменшує випаровування вологи, під мульчею не утворюється кірка, при перегнивании мульча дає додаткове живлення рослин.
За період вегетації баклажани підгодовують 2-3 рази розчином коров’яку в концентрації 1:10, а також 2-3 рази золою. Основний підгодівлею є підживлення зеленими добривами також в концентрації 1:10. Частота підгодівлі залежить від зовнішнього вигляду рослин, від наявності зав’язей. «Зеленкою» поливають через 10-15 днів.
Баклажан може скидати частину бутонів із-за нестачі тепла, влітку – з-за надмірно високої температури. Це дуже світлолюбна рослина, і найменше затінення веде до зниження врожайності. І в той же час баклажан – рослина короткого дня. Скорочення світлового дня до 10-12 годин веде до збільшення врожаю. Дуже ефективним є каркас, який накривається світлонепроникним матеріалом з 18 до 7 годин ранку. Але таку операцію потрібно робити щодня, нерегулярне затінення тільки завдає шкоди.